Verwarming ontluchten

Je kent het vast wel: dat tikkende of borrelende geluid, zodra de verwarming aanslaat. Dit geluid ontstaat als er lucht in het verwarmingssysteem zit. Het geluid is niet alleen hinderlijk; lucht in het verwarmingssysteem zorgt er ook voor dat je huis niet optimaal verwarmd wordt. Bovendien kan zich hierdoor roest in de verwarmingen vormen.

Door jaarlijks je verwarming en het expansievat te ontluchten los je dit probleem in een handomdraai op. Daarnaast voorkom je problemen aan de verwarming op lange termijn.

Zelf de verwarming ontluchten

Met dit stappenplan kun je de verwarming eenvoudig zelf ontluchten:

1. Ter voorbereiding, voordat je écht begint met ontluchten: zoek eerst het radiatorsleuteltje.

2. Begin met het opendraaien van alle radiatoren in huis. Zodra je merkt dat de verwarming aanslaat, zet je de kamerthermostaat heel laag. Je wilt straks natuurlijk geen heet water over je handen krijgen tijdens het ontluchten.

3. Doe de cv-ketel uit en trek de stekker uit het stopcontact. Pak een oude doek en/of een bakje om eventueel water mee op te kunnen vangen.

4. Omdat lucht altijd van beneden naar boven ontsnapt, begin je op de laagstgelegen verdieping in huis met het ontluchten van de radiatoren. Hou het bakje of de oude doek in de aanslag. Zet het radiatorsleuteltje op het ontluchtingskraantje en draai dit voorzichtig open. Laat de lucht ontsnappen totdat er water verschijnt. Draai dan het ontluchtingskraantje weer dicht.
Let op: water dat uit de radiatoren komt kan erg smerig zijn. Pas dus op voor je kleding.

5. Als je alle radiatoren op de onderste verdieping hebt gehad, ga je verder met verwarming op de volgende verdieping, totdat je het hele verwarmingssysteem in huis ontlucht hebt. Je werkt dus van de laagste naar hoogste verdieping. Vergeet tijdens het ontluchten van de radiatoren ook niet om het expansievat van de cv-ketel te ontluchten. Aan het expansievat zit hiervoor een ontluchtingskraantje.

6. Sluit de cv-ketel weer aan en draai de kamerthermostaat op de gewenste temperatuur. Indien er nog steeds tikkende of borrelende geluiden te horen zijn, kan je proberen om de radiatoren nogmaals te ontluchten. Voer in dit geval stap 3 t/m 6 nogmaals uit. Indien je problemen blijft houden, schakel dan een erkende verwarmingsmonteur in.

Tip: Na het ontluchten van de verwarming controleer je de waterdruk op de cv-ketel. Voor een goedwerkende cv-ketel is een waterdruk nodig tussen de 1,5 en 2 bar. Is de waterdruk boven de 2 bar? Dan moet je water aftappen. Is deze onder de 1,5 bar? Vul dan de cv-ketel bij. Ook dat kun je eenvoudig zelf doen met het stappenplan ‘cv-ketel bijvullen’.

Hulp nodig?

Blijf je ondanks het zorgvuldig ontluchten van de verwarming last houden van tikkende geluiden? Heb je hulp nodig bij het ontluchten van de verwarming? Gaat de waterdruk van de cv-ketel, ook na het bijvullen, in rap tempo weer omlaag? Of ondervind je andere problemen met de cv-ketel? Onze monteurs helpen je graag. Neem contact op voor een erkende cv-monteur bij jou in de buurt.

verwarmingsmonteur