Radiatoren

Een radiator, ook wel een verwarming genoemd, staat in verbinding met de cv-ketel en geeft warmte af, waardoor je huis verwarmd wordt. Er zijn meerdere soorten radiatoren, met elk hun eigen voordelen én uitstraling. Want een verwarming moet niet alleen functioneel zijn; een radiator passend bij je interieur is ook belangrijk.

Daarnaast is een ideale radiator eentje die goed past in de beschikbare ruimte en op die manier op de meeste efficiënte wijze verwarmt.

Soorten radiatoren

Radiatoren zijn er in verschillende soorten en maten, met elk hun eigen voor- en nadelen, uitstraling en toepassingsmogelijkheden. We onderscheiden de volgende soorten radiatoren:

Paneelradiator
Paneelradiatoren zijn de meest voorkomende radiatoren. Deze radiator bestaat uit een, twee of zelfs meer geribbelde panelen achter elkaar. Door de ribbels in de platen is het totale oppervlak van de verwarming groter, zonder extra ruimte in te nemen. Met een paneelradiator verwarm je je huis vlot en efficiënt. Ze zijn in uiteenlopende groottes beschikbaar; er is dus voor elke ruimte in je huis – van groot tot klein – een geschikt model te verkrijgen.

Ledenradiator
Deze klassieker onder de verwarmingen bestaat uit een rij ‘leden’; haaks op de muur staande, smalle paneeltjes. Omdat in alle leden veel water past, verwarmt de ledenradiator langdurig; de warmte blijft lang hangen in de leden. Mede door de klassieke en elegante uitstraling blijft deze radiator erg populair.

Designradiator
Op zoek naar een radiator die ánders is? Groot, klein, extra smal, hoog, verticaal, bestaande uit smalle buizen, grappige vormen, in gave kleuren? Of juist een model dat zo min mogelijk ruimte inneemt? Dan is een designradiator echt iets voor jou. De bekendste designradiator is de buizenradiator voor de badkamer, waar je aan elke buis ook nog eens je handdoeken kunt ophangen. Een moderne uitstraling, een verwarmde badkamer en ook nog eens het voordeel van warme, droge handdoeken in één.

Convectoren
Naast deze soorten radiatoren zijn er nog diverse andere types radiatoren – convectoren – die geplaatst worden op plekken waar standaardradiatoren niet passen. Convectorputten zijn weggewerkt in de vloer en zijn ideaal als je geen ruimte hebt onder het raam of gewoonweg geen radiator in het zicht wilt hebben.

Er zijn ook convector radiatoren; deze zien eruit als gewone radiatoren, maar zijn in meerdere afmetingen, soorten en maten beschikbaar én ze zijn ontzettend energiezuinig.

Elektrische radiator
Elektrische radiatoren werken op stroom en zijn in uiteenlopende modellen en types verkrijgbaar. Voor meer informatie over elektrische radiatoren verwijzen we je graag naar de pagina ‘elektrische verwarming’. Hier vind je tevens informatie over convectoren, infraroodverwarming, vloerverwarming en andere manieren van verwarmen op stroom.

Hulp nodig?

Heb je na het lezen nog vragen over alle soorten radiatoren of heb je hulp nodig bij het kiezen van een geschikte soort radiator voor jouw huis? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee over de meest ideale radiator en houden volledig rekening met jouw wensen en budget.

verwarmingsmonteur