Hoe maak ik mijn radiator schoon?

Een radiator is je beste vriend tijdens de kille wintermaanden. Maar kampt hij momenteel met stof en vuil? Uiteraard wil je graag je radiator weer schoon krijgen. Het is belangrijk dat je een radiator goed onderhoudt voor een optimale werking. Hoe maak je nu precies een verwarming schoon? En waar moet je rekening mee houden tijdens het schoonmaken? In deze blog geven wij jou een aantal tips hoe je je radiator weer blinkend schoon krijgt.

Waarom een radiator schoonmaken?

Radiatoren staan erom bekend dat ze veel stof opvangen. Stofpluimen en vuil belemmeren de efficiëntie van de radiator. Hij moet dan harder werken en dit merk je na langere tijd in je energierekening. Daarnaast zijn stof en vuil al helemaal geen pretje voor iemand die last heeft van allergieën. Het is daarom noodzakelijk om minstens één keer per jaar je verwarming grondig schoon te maken. Op deze manier voorkom je dat stof zich ophoopt en bespaar je een hoop extra euro’s. Het is daarom belangrijk om je radiator dagelijks of wekelijks schoon te maken.

Technieken om een radiator schoon te maken

Zet de verwarming eerst uit en laat deze helemaal afkoelen voordat je begint schoon te maken. Een radiator die koud is neemt namelijk minder stof op.

  • Begin allereerst met stofzuigen; doe dit eerst onder en achter de radiator. Om zoveel mogelijk stof te verwijderen kun je ook gebruik maken van een kierzuiger. Met een kierzuiger kun je die lastige hoekjes en kiertjes goed bereiken en schoonmaken. Een föhn of plumeau is hiervoor ook een goed alternatief.
  • Leg vervolgens een paar kranten onder de radiator. Maak deze vochtig met een plantenspuit. Pak daarna een radiatorborstel of plumeau en steek deze in de bovenkant van de radiator. Vervolgens duw je hem naar beneden. Herhaal dit proces voor alle secties van de radiator. De vochtige kranten vangen vervolgens de stofdeeltjes op.
  • Vul een emmer met warm water en zeep. Maak de radiator schoon met een vochtige stofdoek. Als je dat gedaan hebt, droog je hem weer af met van een droge doek.
  • Tot slot: kijk nog even de muren rondom de verwarming na op vuil dat is aangekoekt. Dit wordt veroorzaakt door de warmteafgifte.

Schoonmaakmiddelen

Het gebruik van schoonmaakmiddelen is een grote hulp. Toch kun je niet zomaar alle middelen gebruiken om radiatoren schoon te maken. Gebruik bijvoorbeeld nooit een schoonmaakmiddel als Cif. Dit middel beschadigt de afwerking van de verwarming, zeker als deze een hoogglans coating heeft. Agressieve middelen waar bleek in zit zijn ook uit den boze. Dit veroorzaakt namelijk vlekken op de radiatoren.

Ons advies is altijd om een verwarming schoon te maken met zachte schoonmaakmiddelen. Gebruik hier echter ook nooit te veel van. Maar je bent er in ieder geval van verzekerd dat je met zachte schoonmaakmiddelen geen beschadigingen aanbrengt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van groene zeep, allesreiniger of afwasmiddel.

Nog enkele tips

  • Maak er een dagelijkse of wekelijkse routine van om de radiator schoon te maken, om overtollig stof en vuil tegen te gaan.
  • Het is het beste om de verwarming in de zomer grondig schoon te maken. Zo kun je hem volop en zonder gebreken benutten tijdens de winter.
  • Zorg voor voldoende ventilatie tijden het schoonmaken van de radiator. Zet bijvoorbeeld de ramen open in de ruimte waarin je aan het schoonmaken bent. Op deze manier kan alles goed doortochten en kun je de stofdeeltjes gedag zeggen.

Hulp nodig?

Is jouw verwarming ook toe aan een schoonmaakbeurt? Of heb je last van technische problemen? Verwarmingsservice beschikt in heel Nederland over vakmensen die jou hierbij helpen. Neem contact op en vraag een vrijblijvende offerte aan.