Elektrische verwarming

Misschien denk je bij elektrische verwarming aan een klein, elektrisch kacheltje dat je in de winter gebruiken kunt als de cv-ketel onverhoopt uitvalt en je wacht op de cv-monteur. Dat is inderdaad een vorm van elektrisch verwarmen. Maar wist je dat er anno nu legio mogelijkheden zijn om je gehele huis middels stroom te verwarmen?

Niet alleen beter voor het milieu, ook nog eens een stuk veiliger én sneller dan de traditionele verwarming. Bovendien ogen elektrische verwarmingen enorm stijlvol en nemen ze minder ruimte in beslag. Benieuwd naar onze aantrekkelijk mogelijkheden voor elektrische verwarming? Lees dan gauw verder.

Hoe werkt een elektrische verwarming?

Uiteraard werkt een elektrische verwarming op stroom, maar de exacte werking verschilt per soort verwarming:

Elektrische radiatoren
Ze zien eruit als ‘gewone’ radiatoren, maar werken op elektriciteit. Zet je elektrische radiatoren in als hoofdverwarming, dan zijn ze ook aan te sturen middels een thermostaat – en smartphone of tablet.
Er zijn ook kleinere modellen, die prima zijn als bijverwarming.

Accumulatoren
Maak je gebruik van een dag- en nachttarief voor stroom? Dan is een accumulator een verwarming waarmee je een hoop kosten kunt besparen. In de accumulator bevindt zich een kern, meestal van steen, die warmte kan opslaan. De warmte die gedurende de nacht (voor een voordelig tarief) wordt opgeslagen, wordt gedurende de dag geleidelijk afgegeven.

Elektrische vloerverwarming
Vloerverwarming op elektriciteit is er in drie soorten:

  • Met een mattensysteem;
  • Met kabels in een lussenpatroon;
  • Als folie met ingewerkte verwarmingsbanen;

De nieuwste elektrische vloerverwarmingen hebben de mogelijkheid ’s nachts op te laden – indien je gebruik maakt van een dag- en nachttarief voor stroom – en overdags de warmte geleidelijk af te geven.

Onderhoudscontract

Infraroodverwarming
Met infrarood wordt niet de lucht verwarmd, maar de omliggende objecten. Vergelijk het met de zon; de warmte wordt middels straling afgegeven aan alles wat het raakt. Met een infraroodpaneel of kachel warmt een ruimte erg snel op. Daarom is deze manier van verwarmen erg populair in badkamers.

Elektrische convectoren
Een convector verwarmt de lucht: lucht stroomt in de kachel, gaat langs de hete gloeidraden en stijgt op. Convectoren zijn eenvoudig te installeren en verwarmen een ruimte zeer snel. Minder geschikt als hoofdverwarming, wel als bijverwarming

Elektrische kachel
Niet al te grote ruimtes kunnen met een elektrische kachel vlot verwarmd worden. Een keramisch element in de kachel zorgt voor het verwarmen. Als bijverwarming geschikt, hoewel het energieverbruik van deze kachels in vergelijking met andere soorten van elektrisch verwarmen erg hoog ligt.

Voor- en nadelen elektrische verwarming

De laatste jaren is elektrisch verwarmen steeds populairder geworden. Niet vreemd, gezien de vele voordelen. Vooral als je deze manier van verwarmen slim inzet, bijvoorbeeld in combinatie met een voordelig nachttarief voor stroom of met milieuvriendelijke manieren van stroom opwekken, zoals zonnepanelen. Alle voordelen op een rijtje:

  • Veiliger (geen gasleidingen);
  • Beter voor het milieu;
  • Verwarmen gaat snel;
  • Voordeliger.

Ondanks de vele voordelen kleven er ook enkele nadelen aan verwarmen op elektriciteit. Hoger verbruik is daar een van. Hoewel je energieverbruik natuurlijk in eigen hand ligt.

Iets voor jou?

Wil je weten of een elektrische verwarming iets voor jou is? Per huishouden en op basis van persoonlijke wensen, behoeftes en mogelijkheden zal het verschillen of verwarmen middels elektriciteit voordeliger is. Wij informeren je graag en geven je een eerlijk advies. Neem voor vragen contact op met een van onze specialisten.

verwarmingsmonteur