Cv-ketel bijvullen

Voor een cv-ketel is de ideale waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar. Lees op het digitale venster of op de manometer van je ketel hoe het met de waterdruk gesteld is. Is deze te laag? Grote kans dat je cv-ketel dan niet goed functioneert. Hoe los je dit op?

Zelf bijvullen

Het bijvullen is een van de klusjes aan de cv-ketel die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Wil jij ook graag zelf de cv-ketel bijvullen? Volg dan dit handige stappenplan:

  1. Zet de kamerthermostaat op de laagste stand en wacht enkele minuten, totdat de thermostaat op de ketel onder de 40 graden staat.
  2. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Pak alvast – voor de zekerheid – een dweil of oude handdoek en een emmer. Indien er tijdens het bijvullen water ontsnapt, voorkom je een natte vloer.
  3. Neem de vulslang en sluit deze op de (koud)waterkraan aan. Terwijl je het uiteinde van de vulslang zo hoog als de vulkraan van de cv-ketel houdt, laat je hem voorzichtig volstromen met water, zodat er tijdens het bijvullen geen lucht meer in de slang zit.
  4. Sluit nu de vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Eerst draai je de waterkraan open en vervolgens de vulkraan van de ketel (met een kwartslag).
  5. Zodra de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar staat, sluit je eerst de vulkraan en vervolgens de waterkraan. Haal de vulslang echter nog niet los. Tip: Alvorens je de vulslang loskoppelt na het bijvullen, kun je het beste eerst de verwarmingen ontluchten. Soms daalt de waterdruk weer wat door het ontluchten. Omdat je de vulslang nog hebt aangesloten, kun je daarom eenvoudig nog wat bijvullen.
  6. Als de waterdruk, ook na het ontluchten, nog een druk van 1,5 tot 2 bar heeft, haal je de vulslang los van de vulkraan en waterkraan. Indien de waterdruk gedaald is, herhaal je stap 4 en 5
  7. Tot slot sluit je de cv-ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken en zet je de thermostaat in de huiskamer weer op de gewenste temperatuur

Offertes aanvragen

Indien je vragen hebt over het bijvullen van de cv-ketel of dit klusje liever uit handen geeft, neem dan contact met ons op of vraag de cv-monteur tijdens de onderhoudsbeurt om advies. Hij legt je graag stap-voor-stap uit hoe je de cv-ketel bijvult. Wie weet kun je het de volgende keer dan wél zelf!

verwarmingsmonteur